lezing 28 febr.

Rāmāyana

 

vrijdag 28 februari van 20.00 – plm. 22.15 uur

 

In India behoren de Rāmāyana en de Bhagavad Gītā tot de meest inspirerende epossen van het land ondanks dat ze al meer dan 1500 jaar oud zijn. Ze zijn zelfs zo indringend dat ze gezien worden als de twee heiligste boeken van het hindoeïsme.

Voor mij is de Rāmāyana het ‘t meest indrukwekkende epos. Het geeft met een ongekend aantal indringende aanwijzingen en voorbeelden de relatie weer tussen – aan de ene kant – wat je zou willen en – aan de ander kant, – hoe je wordt uitgedaagd door het leven en je ervaringen. Het meest verbluffende vind ik dat bijna al deze metaforen direct vertaalbaar zijn naar ook onze samenleving in de 21ste eeuw.

Als je de Rāmāyana leest als een verhaal of als een roman, lijkt het gewoon een verhaal over een man, Rama, en zijn vrouw, Sita. En in zeker zin is het dat ook. Maar zoals bij al dit soort epossen zit er natuurlijk een dubbele bodem in. Het lijkt wel of het hele epos gaat over de relatie tussen wie we zijn en onze innerlijke partner. Het gaat ook over de relatie tussen hoe het leven bedoeld is (Rama) en hoe ons gevoel (Sita) ons van het pad afleidt.

Hoewel onze ziel in essentie weet wat hem te doen staat wordt hij vaak, door zijn verbond met het lichaam, verleidt. Dit is te herkennen in het stukje waar Sita (het aarde-aspect) aan Rama vraagt om die mooie hinde voor hem te vangen. Het gevolg : Sita en Rama raken gescheiden. De Rāmāyana verhaalt daarna van de vele gevechten die we moeten voeren om weer heel te worden, weer verenigd te worden met het stuk dat we zijn kwijt geraakt.

Een ander stuk laat ons zien wat er gebeurt als we in gevecht gaan met iets. In plaats dat het vernietigd wordt, verdubbelt het zich (elk gevecht vormt een extra dossier). De boodschap is dan ook: vecht nooit tegen iets, maar ga voor wat je wil bereiken!

Ook in dit verhaal wordt weer het belang van de Adem zichtbaar. Zichtbaar in het verbond met de wind is (de Adem) wat maakt dat Sita en Rama weer bij elkaar terug komen.

Tijdens de lezing  op vrijdag 28 februari hoop ik dan ook dat ik jullie mee kan nemen naar de diepere lagen van dit mooie verhaal.

Je bent dan (weer) van harte welkom in yogacentrum Magnolia. Wel graag even opgeven bij Nanny  (06 29030920). De kosten zijn € 15,00.

Groetjes, Nanny & Rob         

 

in Yogacentrum Magnolia, Arnhem  –  Paulus Potterstraat 14, 6814 KT
magnolia.yogacentrum@outlook.com
www.yogachara.com (Rob)

 

 

 

Voor een samenvatting van de Rāmāyana :  klik hier !
( met dank aan Bhaktamagazin )

 


ter voorbereiding zou je misschien ook dit boekje alvast kunnen lezen.
zeer toegankelijk, het beste in zijn soort !

Ramayana door Valmiki
vertaling H. Verbruggen

uitgeverij Synthese
ISBN 90 6271 8280