lezing 28 febr.

 

In India behoren de Ramayana en de Bhagavad Gita tot de meest inspirerende epossen van het land ondanks dat ze al meer dan 2500 jaar oud zijn. Ze zijn zelfs zo indringend dat ze gezien worden als de twee heiligste boeken van het Hindoeïsme.

Voor mij is de Ramayana het meest indrukwekkendste epos met een ongekend  aantal indringende aanwijzingen en voorbeelden over de relatie tussen wat je zou willen en hoe het leven en je ervaringen je uitdagen. Het meest verbluffende vind ik dat bijna al deze metaforen direct vertaalbaar zijn naar ook onze 21ste eeuwse samenleving.

Als je de Ramayana leest als een verhaal, als een roman als je wil, lijkt het gewoon een verhaal over en man , Rama en zijn vrouw, Sita . En in zeker zin is het dat ook zo. Maar zoals bij al dit soort epossen zit er natuurlijk een dubbele bodem in. Het lijkt wel of het hele epos gaat over de relatie tussen wie we zijn en onze innerlijke partner.

Het gaat over de relatie tussen hoe het leven bedoeld is ( Rama ) en ons gevoel ( Sita ) dat ons van het pad afleidt ( b.v. de hinde bij Sita ).

Zo verhaalt b.v. over het effect van iets te willen vernietigen en hoe dat uiteindelijk lijdt tot vermenigvuldigen van het kwaad. Dus vecht nooit tegen iets maar voor iets !

Het allerbelangrijkste is dat heel de Ramayana verhaalt van het gevecht om de verleidingen van het aardse bestaan op te heffen en weer terug te keren op de weg naar hereniging  van Sita en Rama. DE balans tussen wat zou moeten en hoe we het ervaren.

Natuurlijk gaat het ook over de wind, de adem en hoe die ons kan helpen om grote afstanden te overbruggen en ons terug te brengen bij elkaar.

 

 

(  flyer in bewerking  )

 


ter voorbereiding zou je misschien dit boekje alvast kunnen lezen.
zeer toegankelijk, het beste in zijn soort !

Ramayana door Valmiki
vertaling H. Verbruggen

uitgeverij Miranda
ISBN 90 6271 8280