lezing 3 febr.

 

in Yogacentrum Magnolia, Arnhem   Tel. 06-29030920
yogacentrum.magnolia1@upcmail.nl


Dharma-lezing : Karma
DOOR  ROB VAN DEN BERG

vrijdag 3 februari 2017
van 20.00 – plm. 22.15 uur

 

 


Deze lezing zal gaan  over het begrip karma. Een term die overigens ook in ons gewone taalgebruik meer en meer ingeburgerd lijkt te raken. Meestal wordt het dan gebruikt in situaties waarbij steeds weer iets mis gaat. Op zich hoeft dit nog geen karma te zijn, hoewel het wel iets kan zijn dat tot karma uitgroeit. We zullen ons daarom de vraag stellen: wat maakt  dat een gebeurtenis in ons leven tot een karmische gebeurtenis  worden?

Karma verwijst meestal naar díe gevolgen van onze handelingen die – als een rode draad – steeds weer in ons leven lijken terug te komen. Er wordt dan ook nog vaak onderscheid gemaakt tussen klein-karma en groot-karma. Vooral deze laatste, groot-karma, is een vorm van karma die een grote en steeds complexere en ingrijpendere invloed heeft op ons dagelijks leven. Hoewel karma over het algemeen een wat negatievere bijsmaak heeft, is het goed om te bedenken dat er ook positief karma bestaat.

Het begrip karma vinden we niet alleen terug naar aanleiding van situaties binnen ons huidige leven. Het wordt ook gebruikt met betrekking tot reïncarnatie. Men wil er dan mee aan te geven dat gebeurtenissen uit een vorig leven hun invloed kunnen hebben op het leven van vandaag. Net zoals datgene wat we vandaag doen, of laten, zijn effect kan hebben op het leven hierna. En dat de dingen die we nu doen als een splinter in onze ziel meegaan naar een volgend leven of zelfs, zoals het christendom zegt, zullen bepalen wat onze plek in het hiernamaals zal zijn.

Sommige stromingen beschouwen dit leven als een logisch en direct gevolg van de goede en slechte dingen die we in een vorig leven hebben gedaan. Daarbij valt niet zelden het woord straf.  We herkennen dit in  het christendom . Ook komen we het tegen in het islamitische begrip Kismet.

Voor de vraag of we dergelijke opvattingen kunnen onderschrijven zullen we voor een antwoord weer moeten gaan naar het moment van conceptie.

Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me opnieuw de complexiteit van het fenomeen karma. Ik hoop jullie op 3 februari  beter te kunnen laten herkennen wat karma is, hoe het werkt en hoe wij het rad van karma tot stilstand kunnen brengen.

We zien jullie graag die vrijdag in yogacentrum Magnolia.

Rob en Nanny

Aanmelding via Nanny de Jong, Yogacentrum Magnolia.
Kosten € 15,00, te voldoen op de lezing.

.