Dharmalezingen

 

“op zoek via ervaring naar kennis, inzicht en realisatie”

 

Als je op het internet op zoek gaat naar de betekenis van de term Dharma merk je gelijk de moeilijkheid om het goed uit te leggen omdat er eigenlijk geen Nederlands woord voor bestaat.

Hoewel Dharma vaak vertaald wordt met “de Leer” is het in werkelijkheid veel meer dan een leer.
Dharma staat eigenlijk voor een visie, voor inzicht. Inzicht in de wetten, inzicht in de natuur der dingen.Inzicht door analyse en deductie, inzicht dat doorleeft is in de praktijk van het leven, Yoga-Chara als het ware.

Een beter inzicht in die “Ware Natuur” der dingen, zoals ze vaak genoemd wordt, maakt dat we het onderscheid gaan zien tussen werkelijkheid en illusie, tussen activiteiten die leiden tot Heelheid en activiteiten die lijden tot gevolg hebben.

Het was de opdracht van de Boeddha om inzicht te verwerven om daarna zijn inzichten in de “Ware Natuur de Dingen” door te geven.
Zo is het ook de taak van elke leraar om eerst inzicht in wetten achter het bewustzijn, achter het leven, achter de natuur der dingen te zien komen. Deze niet alleen daarna te herkennen in het leven van alle dag maar ook in zijn eigen bestaan.

Het is alleen dan dat een leraar in staat zal zijn de “Ware Natuur” te leren kennen en deze met compassie, mededogen en liefde over te dragen.

De lezingen in deze cyclus gaan hierover. over de zoektocht naar inzicht, over de valkuilen maar vooral ook over hoe dat voortschrijdende inzicht maakt dat we betere mensen worden.

voor de eerstvolgende Dharmalezing  :     ? ? okt  –  De invloed van verwachtingen op ons leven

 

Data lezing Rob in Yogacentrum Magnolia :    hopelijk in oktober weer !

 

terug naar in Nederland